Har jobbet med teknologi og skole i 15 år, blant annet i Microsoft Norge, som lærer, IKT rådgiver og skoleleder. Er nå prosjektleder i Asker kommune.

torsdag 1. juni 2017

Chromebook som eneste verktøy - 9 måneder senereI oktober 2016 vedtok politikerne i Asker kommune å bruke Chromebook og GSuite i alle skolene. Etter 10 dager med "sparking i grusen" (gammel Microsoft fan) og deretter 10 dager med utprøving av Chromebook, vedtok jeg det samme for meg selv. Jeg har faktisk ikke tatt i en Windows-maskin siden. Hvorfor? Egentlig kunne jeg avsluttet artikkelen her med svaret "fordi det fungerer absolutt hele tiden", men jeg skal utdype litt mer.

Merkevarer

Etter å ha jobbet med Microsoft-teknologi i 15 år, og 5 av disse i Microsoft Norge, skal det innrømmes at det kostet litt å endre ståsted i forhold til merkevare. Samtidig er de fleste av oss enige i at det ikke er den amerikanske merkevaren som er viktig, men snarere hvilken teknologi som er riktig for den jobben som skal utføres. Jeg brukte altså 10 dager på å sparke i grusen og ta dette innover meg på alvor, og burde skamme meg for i det hele tatt å bruke tid på det.

Overgangen

Overgangen fra Windows og Office var ikke problemfri. Ikke på grunn av teknologien i seg selv, men fordi jeg hadde veldig klare tanker om hvordan ting skulle løses i en Microsoft-verden. Alt fra hurtigtaster til programvalg var automatisert der. Som fersk bruker av Chromebook og GSuite måtte noe av dette tenkes om igjen, og jeg måtte tenke nytt i forhold til arbeidsflyten. Den største utfordringen var å legge bort OneNote, men ved å kaste kortene opp i lufta og legge kabalen på nytt satt arbeidsflyten godt med Google Keep, Docs og tilleggene der. I tillegg tok det litt tid før jeg vendte meg til å jobbe kun i skyen med det store utvalget av apper, webapper og extensions, i stedet for de vante installerte programmene. Likevel var ikke dette hindringer i forhold til de totale fordelene.
 

Transparent teknologi

Selv om noen av oss synes det er gøy med teknologien i seg selv, bruker de fleste teknologi for å få en eller annen jobb gjort. Det er nå en gang slik at det er denne jobben som bør ha fokus. Jeg har aldri før brukt teknologi som er så transparent. Grunnen til dette er forutsigbarhet, -det fungerer akkurat slik du tror det skal fungere. Enkelhet, -du har akkurat det du trenger på en utrolig ryddig og smart måte. Det fungerer alltid, -du vet 100% sikkert at når du slår på maskinen for å jobbe så er det ingenting som hindrer deg. Oppstarttiden er også tilnærmet lik null. Det er rett og slett bare å åpne lokket, logge på, få jobben gjort og lukke lokket. Ferdig. På grunn av forutsigbarhet, enkelhet og at det alltid fungerer blir teknologien transparent, og fokuset ditt er kun på arbeidet som skal gjøres.

Å jobbe i skyen, ikke med skyen

På en Chromebook ligger stort sett alt i nettskyen. Når du slår den av er den nesten helt tom. Det er altså ikke slik at du starter opp et sett med kode i form av et stort operativsystem og programmer på maskinen som deretter kobler seg til skyen og synker informasjon. Du jobber "i skyen" og ikke "med skyen". Dette gjør at uansett hvilken Chromebook du logger deg på så ser verden lik ut. Dette gjelder også Chromebox som er en stasjonær enhet, og Chromebit som er en mini-enhet så stor som en USB minnepinne.Jeg bruker mange enheter. På kontorpulten min har jeg en HP Chromebox med 2x27" skjermer, tastatur og mus. I møter og ute bruker jeg en bærbar HP Chromebook 13. I tillegg har vi en Chromebit på en møteskjerm på jobben. Uansett hva jeg gjør av innstillinger, nedlastinger eller oppsett på en av disse, gjøres dette i skyen slik at de andre enhetene ser helt like ut. På grunn av dette har jeg ingen docking-stasjon, for det trengs ikke når alt jeg gjør synkroniseres fra f.eks. Chromebook til Chromebox på pulten. Har jeg glemt min Chromebook hjemme kan jeg enkelt logge på en hvilken som helst enhet og være i gang med jobben på under 2 minutter. Det er utrolig befriende å være uavhengig av maskinvaren!En sky-verden som modnes hver eneste dag

Hvis du ser bort i fra kontorpakken (som kan ligge i skyen), - kan du telle over hvor mange installerte programmer du bruke i jobb på en PC eller MAC? For de aller fleste begynner dette å bli ganske få. For min del er det to systemer jeg må aksessere via en Citrix server, ellers er alt skybasert. Tjenestetilbydere og programvare-utviklere flytter mer og mer over i skyen og dette gjør at det er ytterst få tjenester en trenger å kjøre lokalt på en personlig enhet. Dette er sikrere, mer stabilt og mer brukervennlig. Trenden med en økningen av HTML5 og sky gjelder i høyeste grad for utdanningssektoren. Vi hører stadig om nye leverandører til utdanningssegmentet som har stor satsing på å få sine pedagogiske mesterverk ut i skyen.

Ikke for alle

Hvis du eksempelvis jobber med programmering, gaming, tunge simuleringer eller andre ting som krever tung programvare, må du foreløpig innse at du trenger en kraftig maskin med lokalt installerte programmer. Likevel mener jeg en Chromebook og GSuite er et godt verktøy for de aller fleste kontorarbeidere, studenter, lærere og elever i Norge.